مدت زمان لازم برای مطالعه ی این مطلب ۱۴ دقیقه می باشد.
(به روز رسانی ۱۸ فروردین ۱۴۰۳)
میلگرد چیست؟
اکثر ما نام میلگرد را شنیده ایم و تقریباً اطلاعاتی در مورد آن داریم. یکی از پر کاربرد ترین و متداول ترین پروفیل های ساختمانی میلگرد می باشد. جنس آن فولاد سازه کربنی بوده و از آن به منظور مقاوم سازی بتن استفاده می شود. میلگرد درحقیقت یکی از اجزاء ضروری در صنعت ساخت و ساز می باشد. بتن ها به تنهایی دارای مقاومت بسیار زیادی بوده و مستحکم هستند ولی در برابر نیروهای کششی و چرخشی ضعیف بوده و احتمال دارد دچار شکستگی و صدمه شوند؛ برای جلوگیری از این آسیب ها از میلگرد در سازه بتنی استفاده می شود. استحکام و پایداری سازه ها از جمله ساختمان ها، پل ها، بزرگراه ها و سایر پروژه های ساختمانی را این محصول فولادی فراهم می نماید. میلگردها با توجه به نوع کاربردشان در بتن استفاده می شوند.
در کل میلگرد ها در سه نوع میلگرد ساده، میلگرد آج دار و میلگرد آجدار پیچیده در حال تولید هستند، که هر یک بسته به نوع کاربرد و ویژگی هایشان دارای مزایا و معایبی هستند. در ادامه به انواع طبقه بندی و دسته بندی های آن خواهیم پرداخت.
تفاوت آرماتور با میلگرد در چیست؟
بیشتر افراد تصور می کنند نام دیگر میلگرد، آرماتور است. این تصور هم درست است و هم غلط. در واقع توصیف اشتباهی نیست، وقتی می گوییم آرماتور همان میلگرد است. در صورتی که مقداری دقیق تر و حرفه ای تر به موضوع بپردازیم متوجه خواهیم شد که به میلگرد تغییر شکل یافته و جایگذاری شده در بتن، آرماتور گفته می شود. هنگامی که میلگرد را برای پروژه تغییرشکل می دهند و داخل بتن قرار می دهند؛ نام آن به آرماتور تغییر می کند.
نقش میلگرد در بتن
محصولات میلگرد با ترکیبات آلیاژی مختلف برای استفاده و کاربردهای متنوع تولید میشوند. هدف از استفاده ی میلگرد در بتن، بالا بردن استحکام و افزایش قدرت و تقویت مصالح می باشد. میلگردهای آجدار یکی از انواع میلگرد است که وجود آج روی آن کمک میکند تا این مقطع با استحکام بالا و مناسبی درون بتن قرار بگیرد. این امر تا حد زیادی منجر به کاهش احتمال آسیب و شکستگی در سازه خواهد شد. از دیگر دلایل استفاده از میلگرد در بتن کاهش ضخامت آن می باشد. بتنی که بدون میلگرد دارای عیوب شکنندگی بود با استفاده از میلگرد بسیار محکم و پیادهسازی آن هم آسان تر از قبل می شود. قابل ذکر است که استفاده از این محصول باعث کم شدن هزینه ساخت و ساز نیز میشود.
اهمیت میلگرد در ساخت و ساز
مقاومت بتن در فشار بالاست، ولی در برابر کشش مقاومت قابل قبولی ندارد. در صورت نبود میلگرد، پیوستگی و یکپارچگی ساختاری سازه های بتنی در معرض خطر قرار می گیرند. پس با اضافه کردن میلگرد به بتن، استحکام آن افزایش یافته و از ایجاد ترک و شکست جلوگیری می شود. عملکرد این محصول نقش اساسی و مهمی در دوام و پایداری سازه به ویژه سازه هایی که در معرض وزن سنگین، زلزله و سایر نیرو های خارجی هستند، در توزیع بار ایفا می کند. میلگرد بتن را تقویت کرده و آن را قادر می سازد تا در مقابل فشارهای غیر قابل پیش بینی و حوادث غیر منتظره مقاوم باشد.
دسته بندی انواع میلگرد
بر طبق پارامترهای ظاهر، جنس، استاندارد و کاربرد میلگردهای مورد استفاده در ساختمان سازی را دسته بندی می کنند. هر کدام از این دسته ها زیرشاخه های متنوعی دارند که در ادامه شرح خواهیم داد. شایان ذکر است که قیمت روز میلگرد، برای هر یک از آنها متفاوت است.
بر اساس شکل ظاهری میلگرد
شکل ظاهری که مهم ترین فاکتور نیز هست، میلگردها را در دو دسته آجدار و ساده قرار می دهد.
میلگرد آجدار، واجد شیارهایی می باشد و سبب افزایش چسبندگی میلگرد به بتن خواهد شد؛ بنا به همین علت، مقاومت سازه بتنی در مقابل نیروهای کششی را بالا می برد. این دسته از میلگرد یا آرماتور پرکاربردترین نوع آن در ساختمان سازی می باشد.
میلگرد ساده، فاقد شیار بوده و برای مواردی کاربرد دارد که به چسبندگی زیاد میلگرد در بتن نیازی نیست. به عنوان نمونه در اتصالات ما بین ستون و تیر. میلگرد ساده نسبت به آجدار، شکل پذیری و انعطاف بالاتری دارد. آج باعث سفتی میلگرد می شوند و به همین دلیل، میلگرد آجدار تغییر شکل کمتری می دهد.
انواع میلگرد آجدار
میلگرد آجدار با آج مارپیچ یا یکنواخت؛ این گروه از انواع میلگرد A2 می باشد که به علت پایین بودن میزان کربن در ساختار آن از خم پذیری خوبی برخوردار بوده و برای ساخت خاموت مورد استفاده قرار می گیرد.
میلگرد آجدار با آج دوکی شکل؛ این گروه از انواع میلگرد A3 می باشد که درصد کربن بیشتری نسبت به نوع A2 دارا می باشد و اکثراً نقش سازه ای در طراحی داراست.
میلگرد آجدار با آج مرکب؛ از انواع میلگرد A4 می باشد که به سبب سختی بالا، بیشتر در صنعت استفاده می شود.
همچنین میلگردهای آجدار با مقاومت بالا نیز به نام میلگرد HSD نیز معروف هستند. در سطح این نوع میلگرد آجهایی مارپیچ و پیچیده وجود دارد و استفاده اصلی آن در انواع بتن می باشد. میلگردهای HSD در سایز ۴ تا ۵۰ میلیمتر تولید می شوند. مهم ترین خصوصیت این میلگردها درصد کربن پایین، انعطاف پذیری و جوش پذیری بالا آنهاست. بیشترین جایی که میلگردهای HSD مورد استفاده قرار می گیرند؛ سازههای تجاری پلها، ساختمانهای صنعتی و انواع مختلف سازهها می باشند.
میلگردهای آجدار ترمومکانیکی
میلگردهای آجدار ترمومکانیکی یا TMT از دسته ی میلگردهایی هستند که در حرارت بالا تولید می شوند و دارای استحکام زیادی دارند. وقتی در بتن ریزی از این نوع میلگرد استفاده شود، زیرساخت سازه از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار خواهد شد. از مشخصات و ویژگیهای این دسته از میلگرد به انعطافپذیری، استحکام بسیار بالا، جوش پذیری و خمش پذیری خوب را میتوان نام برد. این گروه با استفاده از بهترین استانداردهای بینالمللی تولید شده اند و خاصیت ضد زنگ، ضد زلزله و مقاومت در برابر دمای بالا را دارا می باشند.
انواع میلگرد ساده
- میلگرد فولادی کشته شده؛ در گروه میلگرد های ساده قرار می گیرد، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و در پروژه های گوناگون ساختمانی کاربرد بسیاری دارد. دارای استحکام متوسط بوده و برای کاربرد هایی که استحکام زیاد لازم نیست مناسب می باشد.
- میلگرد با روکش اپوکسی؛ مخصوصاً به منظور جلوگیری از خوردگی و بالا بردن طول عمر سازه های بتنی طراحی و تولید شده. پوشش محافظتی آن یک مانع در برابر رطوبت و مواد شیمیایی است و میلگرد را محکم و بدون تغییر حفظ می کند.
- میلگرد استنلس استیل(ضد زنگ)؛ میلگرد ضد زنگ به منظور کاربرد هایی که در آنها نیاز به مقاومت بالا در برابر خوردگی لازم است، بسیار منایب می باشد. لازم به ذکر است که در محیط های خشن مثل مناطق ساحلی که آب شور و هوای مرطوب می توانند موجب تخریب فولاد معمولی شوند، کارایی عالی دارد. میلگرد فولادی ضد زنگ اغلب در سازه های دریایی، پل ها و سایر پروژه هایی که در آنها امکان خوردگی تهدید محسوب می شود مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به مطالب بالا متوجه شدیم که میلگرد آجدار و میلگرد ساده هر یک کاربرد مخصوص خود را دارند. انتخاب نوع میلگرد مناسب برای سازه های بتنی، باید با توجه به موارد مختلفی مثل شرایط محیطی، نوع سازه و بارهای وارده صورت گیرد. میلگرد آجدار نسبت به میلگرد ساده، مقاومت کششی بالاتری دارد.
بر اساس جنس میلگرد
میلگردها بر اساس جنس و مواد استفاده شده در ساخت، در دو دسته فولاد کربنی و آلیاژی قرار می گیرند.
میلگرد فولاد کربنی، از آلیاژ فولاد با کربن متوسط تولید شده که کربن عنصر اصلی در فولاد آن است و بر ویژگی مکانیکی آن تأثیر خواهد گذاشت. افزایش درصد کربن سبب بالا رفتن مقاومت کششی و سختی آن می شود، اما شکل پذیری آن را کم می کند. ارزان ترین نوع میلگرد آرماتور فولاد کربنی است. این میلگرد در جایی مورد استفاده قرار می گیرد که به مقاومت بالا در برابر خوردگی و سایش نیازی نباشد؛ مانند ساختمان سازی.
میلگرد آلیاژی، از فولاد با آلیاژهای گوناگون تولید می شود. آلیاژهای موجود در میلگرد آلیاژی، ویژگی مکانیکی آن را بهتر می کند. برای نمونه آلیاژهای کروم، نیکل و منگنز سبب افزایش مقاومت در برابر خوردگی و سایش خواهند شد. این نوع از میلگرد در جایی مورد استفاده قرار می گیرد که سازه در مجاورت با رطوبت یا مواد شیمیایی قرار داشته باشد. برای مثال، از میلگرد آلیاژی در سازه های دریایی، صنعتی و سازه های زیر آب استفاده می شود.
بر اساس استاندارد در تولید میلگرد
در کشور ما محصولات میلگرد بر اساس استاندارد ملی ایران تولید می شوند. این استاندارد مشخصات فنی آن را از نظر قطر، طول، مقاومت کششی و سایر خواص و ویژگی ها معین می کنند. بر این اساس میلگردها به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند:
- میلگرد ساده که فاقد آج یا شیار بوده و مقاومت کششی آن ۲۴۰ نیوتن بر میلی متر مربع می باشد. این دسته به نام تجاری S240 نیز شناخته می شود که نمایان کننده میزان مقاومت کششی آن است.
- میلگرد آجدار مارپیچ که دارای شیارهایی به شکل مارپیچ در سطح خود است. میزان مقاومت کششی این دسته ۳۴۰ نیوتن بر میلی متر مربع می باشد. میلگرد آجدار مارپیچ پرکاربرد ترین دسته از آرماتور در ساختمان سازی می باشد و به نام تجاری S340 نیز معروف است.
- میلگرد آجدار جناقی که دارای شیارهایی به شکل جناق در سطح خود بوده و مقاومت کششی آن ۴۰۰ نیوتن بر میلی متر مربع می باشد. این دسته مقاومت کششی بالاتری نسبت به میلگرد آجدار مارپیچ داراست و در مواردی که به مقاومت کششی بالاتری نیاز است مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این نوع میلگرد با نام تجاری S400شناخته شده است.
- میلگرد آجدار مرکب که دارای ترکیبی از آج های مارپیچ و جناقی در سطح خود می باشد. مقاومت کششی این دسته ۵۰۰ نیوتن بر میلی متر مربع بوده که مقاومت کششی بسیار بالایی است. این نوع از میلگرد در مواردی که به مقاومت کششی بسیار بالا احتیاج داشته باشد استفاده می شود. نام تجاری آن S500 می باشد.
بر اساس سایز میلگرد
از نظر سایز بندی نیز میلگردها متفاوت می باشند. هر کدام از سایزهای آن، ضخامت و قطر متفاوتی دارند که برای کاربردهای ویژه و مخصوصی استفاده خواهند شد. انواع سایز میلگردها در محدوده ی قطر ۸ تا ۳۲ میلی متری قرار دارند. انتخاب سایز میلگرد باید با توجه به عوامل مختلفی همچون شرایط محیطی، نوع سازه و سنگینی بارهای وارد بر سازه انجام گیرد. یعنی هر میزان که قطر میلگرد بیشتر باشد، مقاومت آن نیز بیشتر می شود.
عوامل مهم در انتخاب انواع میلگرد
در زمان انتخاب میلگرد مناسب برای پروژه، باید به چند فاکتور و نکته توجه زیادی شود. از جمله اینکه ملزومات سازه خود، مانند وزن باری که تحمل می کند، پتانسیل خوردگی، و هرگونه فعالیت لرزه ای یا شرایط شدیدی که ممکن است با آن مواجه شود را در نظر داشته باشید. همچنین، میزان بودجه و جدول زمانی پروژه را نیز در نظر بگیرید، به این سبب که انواع مختلف میلگرد هزینه ها و دسترس پذیری متفاوتی دارند.
عوامل تأثیرگذار بر قیمت میلگرد
از جمله ویژگیهای این مقطع فولادی یعنی میلگرد، قیمت آن می باشد. که با توجه به عوامل مختلفی نوسان داشته و تغییر میکند. قیمت این محصول فولادی به شرایط اقتصادی، قیمت ارز، قیمت نفت، میزان عرضه و تقاضا و دیگر عوامل روزانه بستگی داشته و دچار تغییر خواهد شد. در هنگام استفاده از میلگرد علاوه بر آنکه باید نقش و کاربرد آن را در بتن خوب بشناسید، لازم است از قیمت به روز و لحظه ای آن هم با خبر باشید. فاکتورهای مختلفی قیمت روز میلگرد را تعیین می کنند و اطلاع از این فاکتورها و بررسی روند صعودی یا نزولی قیمت کمک شایانی به تخمین هزینه و برآورد قیمت نهایی پروژه ساخت می نماید. فارغ از عوامل خارجی مثل قیمت دلار، نوسانات قیمت آهن نیز بر تعیین هزینه نهایی آن تأثیرگذار است.
روش های گوناگون زیادی برای خرید فولاد وجود دارد که سفارش اینترنتی یکی از آنهاست. برای خرید، مشاوره قیمت و سفارش انواع فولاد های آلیاژی همین حالا با استفاده از دکمه ی تماس فوری در پایین همین صفحه تماس بگیرید. فولاد ارزان با سال ها تجربه آماده ارائه ی بهترین محصولات با مناسب ترین قیمت و خدمت رسانی به شما مشتریان گرامی می باشد.