محصولات فولادی و آهن آلات در انواع گوناگون و متعددی در ایران و نقاط مختلف جهان تولید میشوند. هر یک از محصول فولادی، ویژگیها خصوصیاتی دارد که برای خش معینی از صنعت کاربردی و مفید است. به عنوان نمونه بخشی از محصولات فولادی در ساختمانسازی و برخی دیگر در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کاربرد دارند . لولههای بدون درز یا مانیسمان از همین محصولات فولادی هستند که کاربردها و ویژگیهای خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم که به بررسی لوله مانیسمان، مراحل ساخت آن، کاربردها و همچنین ویژگیهای آن را بررسی کنیم. لطفاً تا انتهای مقاله همراه فولاد ارزان باشید.
مشخصات فنی لوله بدون درز (مانیسمان)
این نوع از لوله ها که به لوله های بدون درز معروف هستند هیچ درز جوشی بر روی خود ندارند. روی سطح لوله مانیسمان از یک لایه پوشش لاکی استفاده شده است. در صورت نیاز به گالوانیزه کردن، استفاده از عملیات سند بلاست یا شن زنی روی سطوح ضروری می باشد. دلیل نامگذاری این لوله شخصی به نام مانیسمان بود که اولین بار ایده تولید لوله بدون درز را در سال ۱۸۸۶ در کشور آلمان در ذهن خود پروراند آن را به مرحله ی اجرا در آورد.
همانطور که گفته شد لوله مانیسمان یا بدون درز به هیچ گونه جوشکاری نیاز ندارد. به همین دلیل سبب افزایش مقاومت این لوله خصوصاً مقاومت در برابر خوردگی می شود. این لوله ها مقاومت مکانیکی بالایی دارد و فشار بیشتری را نسبت به لوله های دارای درز جوش تحمل می کند. باید ذکر شود که لوله های مانیسمان با دیواره ضخیم تر، مقاومت حرارتی بالاتری دارند.
تولید لوله مانیسمان
برای تولید لوله های مانیسمان سه روش اصلی وجود دارد:
سوراخ کردن لوله چرخشی :
در این روش تولید بیلت (فولاد عملیات حرارتی شده) که با استفاده از کشش و نورد تولید می شوند. تا زمانی که به دمای بالایی برسد حرارت داده می شود. سپس از سنبه برای توخالی کردن آن استفاده می شود. بعد از رفع نقص، لوله های تولید شده به اندازه مورد نیاز بریده می شوند. لوله های تولید شده با این روش ضخیم و بلند هستند.
ریخته گری گریز از مرکز:
در این روش تولید مواد مذاب در قالب های استوانه ای شکل ریخته شده و چرخاندن سریع آنها با سرعت های بسیار بالا انجام می شود. معمولاً از این روش برای تولید لوله های کوتاه و ضخیم استفاده می شود.
ریخته گری اسپری:
این روش به طور گسترده مورد استفاده قرار نمی گیرد. در این فرآیند، مواد مذاب در یک محفظه ریخته می شود و سپس محفظه با گاز نیتروژن تحت فشار قرار می گیرد. در حالی که لوله می چرخد، یک نازل نیتروژن را روی سنبه می پاشد. قطر داخلی لوله حاصل از قطر این سنبه تعیین می شود. مواد مذاب روی آن پاشیده می شود که با کنترل مقدار می توان ضخامت لوله را کنترل کرد.
لوله بدون درز به صورت بیرون آمدن از قالبهای مختلف تولید میشود. تولید لولههای بدون درز نیازمند فرآیندی می باشد که طی آن یک شمش فولادی به لوله تبدیل میگردد. تولید لوله بدون درز یا مانیسمان توسط مقاطع چهارگوش نیز امکانپذیر است که هزینه آن را بالا میبرد. برای ساخت لوله فلزی بدون درز یا لوله مانیسمان از استاندارد ASTM به شماره A106 و A53 و همچنین استاندارد نفت و گاز API 5L استفاده میشود.
تولید لوله مانیسمان در ایران
تولید و طراحی این لوله ها با ضخامت متفاوت به دستورالعملهای ویژهای نیاز دارد که در استانداردها درج شدهاست. هر چقدر فشار سیال بیشتر باشد ضخامت لوله نیز بیشتر می شود. در بعضی از روشهای تولید این لولهها، عملیات حرارتی خاصی باید به کار رود. انتخاب روش تولید لوله مانیسمان بر اساس نیازهای منطقهای و امکانات کارخانه سازنده انجام میشود. امروزه اکثر لوله های بدون درز در کارخانه های داخلی کشور تولید می شود. لوله بدون درز سپاهان ، لوله بدون درز اهواز ، لوله مانیسمان اصفهان و لوله بدون درز کاوه از بهترین برندهای تولید لوله مانیسمان در ایران هستند. همگی در سایز و وزن های مختلف در فولاد ارزان آماده فروش هستند.
انواع لوله مانیسمان
انواع لولهی مانیسمان در زیر ذکر شده اند:
- رده ۲۰: ضخامتی در حدود ۲ تا ۶ میلیمتر و سایزی حدود یک تا دوازده اینچ را دارا می باشد؛ همچنین وزن این لوله بر اساس مشخصات دیگر آن تا حدوداً ۳۰۰ کیلوگرم متغیر است.
- رده ۴۰: این نوع از لولهی مانیسمان نیز سایزی از حدود ۱ تا ۱۲ اینچ و ضخامتی در بازهی ۲ تا ۱۰ میلیمتر دارد. این محصول در برخی موارد تا وزن ۵۰۰ کیلوگرم هم میرسد.
- رده ۶۰: مثل انواع دیگر لوله، بدون درز نیست و تقاضا برای آن زیاد نیست. سایز این لوله معمولاً در بازهی قطر ۸ تا ۲۴ اینچ تولید و عرضه میشود؛ و وزن آن نیز بر اساس قطر در ضخامت، متفاوت می باشد.
- رده ۸۰: این لوله، در ضخامتی بین ۳ تا ۹ میلیمتر و وزنی حدود ۹ تا ۱۵۰ کیلوگرم به بازار عرضه میشود. همچنین از نظر سایز، این نوع از لوله بسیار متنوع می باشد.
- رده ۱۲۰: وزن این رده، در مقایسه با ضخامت زیاد آن تا حدود ۷۰۰ کیلوگرم هم می تواند باشد و سایز و ابعادش بر اساس درخواست و نیاز، متعدد و متفاوت است.
- رده ۱۶۰: بالاترین رده از لولههای مانیسمان این لوله است که با وزنی بسیار بیشتر از ردههای دیگر به بازار عرضه میشود. این لوله در صنایع خاصی کاربرد دارد.
خرید لوله مانیسمان
در صورتی که استحکام و عمر بالای لوله برای شما اهمیت دارد و یا قصد انتقال مایعات و سیالات حساس را دارید، لوله مانیسمان انتخاب مناسب و خوبی برای شماست. این نوع از لوله های استیل معمولاً در چهار رده سبک، ۴۰، ۸۰ و ۱۶۰ عرضه میشود که به ترتیب ضخامت هر رده بیشتر میشود. قیمت لوله مانیسمان معمولاً به صورت کیلویی اعلام میشود اما قیمت کل هر شاخه به رده آن بستگی دارد. اگر قصد خرید لوله مانیسمان را دارید و کسب اطلاعات در مورد نحوه ساخت، کاربردها و تستهای آن میتوانید با لمس دکمه ی تماس فوری در پایین همین صفحه با ما تماس بگیرید و اطلاعات مورد نیاز را دریافت و سفارش خرید خود را به سرعت و در کوتاه ترین زمان ثبت نمایید.