به تمامی پروفیل هایی که به روش رول فرمینگ یعنی فرم دادن نوار ورق و جوش درز آن، از ورق های فولادی تولید می شوند پروفیل آهن یا قوطی آهن گفته می شود. این محصولات معمولاً از ورق های فولاد کربنی St11-14 یا St37 و به طول استاندارد ۶ متری تولید شده و گزینه ایده آلی برای ساخت انواع سازه یا ساختمان فولادی می باشند.
همچنین به علت ویژگی های فیزیکی و مکانیکی قوی مانند مقاومت در برابر ضربه و بارهای سنگین و زلزله، در بسیاری از کاربری های ساختمانی و عمرانی استفاده میشوند. این محصولات معمولاً به آسانی قابلیت نصب و نگهداری دارند و از نظر قیمت و هزینه نیز مقرون به صرفه محسوب میشود.
انواع پروفیل آهن
با توجه به ویژگیها، اشکال و انواع مختلف پروفیل آهن هر کدام در دستههای مختلفی قرار داده می شوند. به عبارت دیگر این محصولات را میتوان از نظر کاربرد، جنس و شکل آن تقسیمبندی نمود.
قوطی های آهن بیشتر به صورت نازک و بلند به بازار عرضه شده و در کاربری های ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. این محصولات در اشکال مختلفی مانند H، I، U، L و… تولید میشود که هر یک ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارا می باشند. مثلاً پروفیل H از دو قسمت عمودی و یک قسمت افقی ساخته شده و برای سازههای فلزی همچون پلها و ساختمانهای بلند استفاده میشود. برای سازه های فولادی، سقفها و بالکنها از پروفیل I که دارای شکل باریک و بلندی است استفاده میشود. پروفیل L شکل برای تقسیم بندی های داخلی و جزئیات معماری کاربرد دارد. همچنین برای سیستمهای پشتیبانی، تعلیقات و استفاده در صنعت خودرو پروفیل U شکل مناسب است.
انواع پروفیل از نظر شکل ظاهر
یکی از انواع مختلف دستهبندی براساس شکل ظاهری پروفیل آهن انجام می شود. این روش تقسیمبندی از نحوه تولید پروفیل حاصل می شود که شامل پروفیل باز و پروفیل بسته می باشد.
پروفیل باز
در اصطلاح این نوع از پروفیل که دارای سطح مقطع باز می باشد به عنوان پروفیل باز شناخته میشوند. به عبارت دیگر دو لبه مقطع آن که دارای شکاف بوده و به یکدیگر جوش نخورده باشند پروفیل باز به حساب می آیند که به عنوان نمونه تیرآهن، نبشی، پروفیل Z، میلگرد، تسمه را میتوان نام برد.
پروفیل بسته
پروفیل بسته دارای سطح مقطع بسته بوده و دو لبه آن به هم جوش میخورد. به عبارتی دیگر ایجاد حفره در قوطی، بدون جوشخوردگی، آن را تبدیل به پروفیل بسته میکند. از آن جهت که این نوع از پروفیل توخالی است، وزن سبک و کم تری نیز دارد. از انواع مختلف پاین محصول به قوطی، لنگه دری و لوله میتوان اشاره کرد.
کاربرد ها و ویژگی های پروفیل آهن
با توجه به اینکه پروفیل ها دارای انواع مختلفی هستند پس هر یک از آن ها نیز ویژگی و کاربرد منحصر به خود را دارند. وزن پروفیل یعنی سبک و سنگین بودن، تولید با فرایند نورد سرد یا گرم، صنعتی و ساختمانی بودن و جنس آن، از مواردی هستند که باعث تفاوت کاربردها و ویژگیهای هر کدام نسبت به دیگری می باشد.
برای نمونه پروفیل ساختمانی اکثراً در ساخت درب و پنجره یا نرده کاربرد دارد، پروفیل صنعتی در صنایعی همچون خودروسازی، نظامی، پزشکی، ساخت میز و صندلی مورد استفاده واقع میشود. همچنین پروفیل های بسته اغلب در ساخت نرده، خودروسازی، اسکلت فلزی سازه ها و راهپله کاربرد دارند و پروفیل باز در ساختن سالن های ورزشی، پارکینگ های عمومی، انبارها، سوله ها، و کشتیسازی.
فرایند تولید پروفیل آهن
در ادامه مطلب به شرح روش و نحوه ی تولید پروفیل می پردازیم. لازم به ذکر است که تولید قوطی و پروفیل آهن نیز در شرایطی مشابه انواع لولههای فولادی انجام میشود.
تولید پروفیل آهن با نورد گرم یا غیرمستقیم
در انجام فرایند نورد گرم، مواد اولیه تولید یا همان شمش، طی عملیات نوردکاری به لوله و در آخر به پروفیل تبدیل میشود. لولههایی که به این روش به ساخته می شوند بعد از جوش خوردن با عبور کردن از دستگاههای ویژه ای که از همه طرف لوله را تحت فشار قرار می دهند، تغییر شکل داده و نهایتاً پس از برشکاری در ابعاد معین، بستهبندی میشود.
تولید پروفیل آهن با نورد سرد یا مستقیم
معمولا ورق کلاف مواد اولیه تولید پروفیل با نورد سرد می باشد که باید از کیفیت بالا و خوبی برخوردار باشد؛ تبدیل ورق به انواع پروفیل مراحل زیادی دارد.
ابتدا ورق کلاف شده در دستگاه برش قرار می گیرد که این دستگاه کارکردهای مختلفی دارد. از جمله قسمت ذخیره کلاف، کلافگیر، ضربهگیر، میز حملکننده، سیستم بازکننده طوقه کلاف، کنترلکننده کناره ورق برای تنظیم بهتر، صافکننده ورق، گیوتین، قرقرههای هدایتگر ورق، غلتکهای تغذیه ورق، بخش برش، غلتکهای جداکننده ورق بریده شده، نگهدارنده نوارها و نوارجمعکن.
پس از قرار گرفتن ورق کلاف شده در دستگاه برش و باز شدن رول، غلتکهایی آن را صاف و مسطح میکنند. رول ب مسطح شده بعد از کمی حرارتدهی و نرم شدن، با گیوتین برش میخورد. سپس ورقها، در بخش شافت از هم جدا شده و به بخش نوار جمعکن میرسند. در این قسمت دو سر ورق به حالت مورد نظر تغییر شکل داده میشود و از این مرحله نوارهای شکل گرفته، به یکدیگر جوش خورده و پس از برش بستهبندی خواهند شد.
مهمترین فاکتور تأثیرگذار بر قیمت سازه پروفیلی، حتی قبل از قیمت خود پروفیل آهن، وزن آن می باشد. برای نمونه قوطی ۸۰×۴۰ با ضخامت ۲/۵ میلی متر ۲۸ کیلوگرم وزن دارد. در صورتی که همین پروفیل با ضخامت ۲ میلی متر وزنی برابر با ۲۲/۳ کیلوگرم دارد.
با توجه به این مورد، قیمت پروفیل و قوطی آهن در ضخامت های مختلف حدوداً نزدیک به است. پس هزینه سازه با انتخاب پروفیل ضخامت ۲/۵ میلی متر ۲۵ درصد بالاتر از ضخامت ۲ میلی متر می شود. در حالی که تفاوت قیمت ما بین گران ترین تا ارزان ترین کارخانه در بازار پروفیل آهن کمتر از ۵ درصد می باشد. بنابراین انتخاب پروفیل مناسب برای یک سازه، که دارای ضخامت یا وزن درست باشد بسیار مهم است. گزینش پروفیل با ضخامت پایین سازه را ضعیف ساخته و استحکام آن را کم می کند. درحالی که انتخاب پروفیل با ضخامت بالاتر از حد نیاز سازه، هزینه زیادی را به پروژه تحمیل می کند.
فولاد ارزان طیف وسیعی از محصولات را در بسیاری از صنایع مختلف ارائه می دهد و از مهارت و تخصص برای ایجاد پروفیل های منحصر به فرد برای هر کاربردی که به آن نیاز باشد برخوردار است. برای سفارش و خرید پروفیل استیل و اطلاع از قیمت محصولات با مشاوران ما تماس بگیرید. همچنین برای فروش پروفیل استیل نیز می توانید از کارشناسان فروش ما کمک بگیرید.