فولاد spk-nL که به اسم فولاد ۱٫۲۳۷۹ نیز شهرت دارد، یک فولادهای ابزاری سردکار است که کیفیت و مقاومت بالایی دارد. این فولاد در صنایع گوناگون و مختلف به صورت وسیعی مورد استفاده قرار دارد. ویژگیهای مکانیکی و فیزیکی فولاد spk-nl، سبب شده تا برای ساخت ابزارهایی که نیاز به مقاومت در برابر ضربه و سایش دارند، بسیار مناسب باشد. کاربردهای اصلی فولاد spk-nl در ساخت قالبها، ساخت تیغههای برش، و ساخت ابزارهای پانچ می باشند. ویژگی قابل توجه و برجسته این فولاد، ترکیبات شیمیایی آن است که شامل عناصر کروم، مولیبدن، و عنصر وانادیوم است. این عناصر آلیاژی ذکر شده به این فولاد ویژگی هایی نظیر سختی نسبتاً بالا، مقاومت به سایش خوب و حفظ سختی در دماهای بالا می دهد. عنضر کروم در spk-nl، مقاومت به خوردگی را افزایش می بخشد. برای ابزارهایی که در شرایط کاری سخت قرار می گیرند، این مسئله بسیار مهم است.
تولید spk-nl
تولید فولاد spk-nl را می توان به صورت کلی با ذوب کردن در کوره قوس الکتریکی تشریح نمود. این پروسه به عنوان ذوب اولیه شناخته می شود و بر اساس ذوب تراشه های فلزی می باشد. این تراشه ها توسط تأمین کنندگان و آسیاب به دست میآید. اساساً در ذوب قوس الکتریکی از روش های گوناگون و متفاوت ذوب فلز استفاده می شود. ذوب در کوره به سبب پایین بودن هزینه های تولید به طور گسترده ای مورد استفاده قرار دارد. برای تولید محصولات با کیفیت و دارای ویژگی های مکانیکی مناسب، روش آنیل کردن کاربرد دارد. ممکن است آنیل کردن برای جلوگیری از ترک خوردن انجام شود.
کاربردهای فولاد spk-nl
فولاد spk-nl دارای کاربردهای فراوان و گسترده ای است. از این روی خرید این فولاد و اطلاع داشتن از قیمت آن بسیار ارزشمند است. در ادامه انواع کاربردهای فولاد spk-nl را بیان می کنیم:
- ساخت قالب های پیچ زنی به روش رولینگ
- ساخت ابزار آلات برش
- ساخت ابزار آلات مهرزنی
- ساخت ابزارآلات نجاری
- ساخت ابزار آلات قالب سازی برای پلاستیک
- ساخت ابزار آلات مهر زنی و برش صفحات فلزی تا ضخامت ۶ میل
- ساخت ابزار دقیق برش صفحات تا ضخامت ۱۲ میل
- ساخت صفحات و الحاقات قالب ها و همچنین قالب های برشی و به طور کلی مواردی که مقاومت سایشی بالایی مد نظر است.
- ساخت قالب های مهرزنی و فرم دهی سرد
- ساخت غلطک های فرم دهی سرد
- ساخت تیشه و رنده های نجاری
- ساخت منگنه ها
- ساخت چاک دهنده ها
- برای استفاده در ابزارآلاتی که در طول زمان استفاده می شوند و مقاومت به سایش در آنها مهم است نظیر قالب های خمکاری و فرم دهی
- ساخت ابزارآلات و تیغه های برش
- ساخت ابزار آلات شکاف دهنده ی تایر
آلومینیوم
آلومینیوم یک فلز نرم، دارای چگالی تقریباً ۲۷۷۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد. این فلز قابل بازیافت است و با محیط زیست هم سازگاری دارد. در صنعت پس از فولاد آلومینیوم پرکاربردترین فلز است.
جوشکاری spk-nl
بالا بودن احتمال ترک خوردگی در فولاد spk-nl مانع از جوشکاری آن می شود. اما در شرایطی که جوشکاری آن ضروری باشد می توان طبق دستورالعمل های زیر آن را انجام داد:
جوشکاری آنیل نرم
- دمای پیش گرم ۳۰۰ تا ۵۰۰ درجه
- جوشکاری در همان محدوده دمایی انجام شود
- بعد از جوشکاری به سرعت تنش زدایی شود
- الکترود آلیاژی کروم – مولیبدن برای جوشکاری مورد استفاده قرار گیرد
جوشکاری آنیل سخت
- حرارت داده و تا دمای آستنیت بالا برده شود
- تا دمای ۵۰۰ درجه خنک شود
- در دمای ۵۰۰ درجه جوشکاری انجام شود
- تا دمای ۱۰۰ درجه خنک شود
- الکترود روکش سخت مورد استفاده قرار گیرد
جوشکاری در شرایط سخت شده
- دمای پیش گرم ۲۰۰ درجه
- در دمای تمپر جوشکاری انجام شود
- ۲ ساعت در دمای ۳۰۰ درجه گرم شود
- الکترود روکش سخت مورد استفاده قرار گیرد