فولاد ۱٫۷۲۲۵ یا MO40 که در استاندار DIN آلمان با این عنوان شناخته میشود. فولاد ۱٫۷۲۲۵ یک فولاد دارای عناصر کروم، مولیبدن و منگنز کم آلیاژ است که در دستهی فولادهای عملیات حرارتی قرار میگیرد. در صنعت قالبسازی ایران، این فولاد به علت قیمت مناسب خود به عنوان قالب پلاستیک در تیراژ متوسط به پایین کاربرد دارد. عملیات حرارتی حجمی مانند فرایند کوئنچ و تمپر، با سختی ۳۰ الی ۲۷ راکول C میتوان تا تیراژ متوسط نیز از این فولاد استفاده کرد. شاخص ترین ویژگی فولاد ۱٫۷۲۲۵ استحکام پیچشی، چقرمگی و استحکام خستگی خوب آن است. عنصر مولیبدن این فولاد را از تردی تمپر باز می دارد.
فولاد ۱٫۷۲۲۵ به سبب توانایی انجام عملیات حرارتی، مقاومت بالا و خواص مکانیکی برتر و عالی، در تولید قطعات مختلف صنعتی نظیر قطعات ماشین آلات، شفت ها و چرخ دنده ها مورد استفاده قرار داده می شود. این فولاد بخاطر خصوصیات یگانه و منحصر به فردش در پروژه های مهندسی، از مقبولیت و محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است. ۱٫۷۲۲۵ به طور گسترده ای در صنایعی همچون هوافضا، نفت و گاز و خودروسازی کاربرد دارد.
فولاد ۱٫۷۲۲۵ یا MO40
فولاد DIN WN 1.7225 یا DIN 42CrMo4 معروف به Mo40 یکی از ارزانترین، شناخته شده ترین و با کاربرد بالا ترین فولادهای آلیاژی موجود در بازار جهانی و ایران است. ویژگی های مطلوب ۱٫۷۲۲۵ باعث شده تا آن را بتوانیم جایگزین خوبی برای بسیاری از آلیاژها کرد. آلیاژهایی که بخاطر در دسترس نبودن، گرانی و یا از رده خارج شدن عملاً قابل استفاده نمی باشند.
فولاد ۱٫۷۲۲۵ با عملیات حرارتی در پروسه های کوئنچ کردن و تمپر کردن استحکام کششی به دست آورده و سختی اش با توجه به کاربرد مورد نظر تغییر می یابد. در ساخت قطعات تحت تنش استاتیک یا دینامیک مثل چرخ دنده، شاتون، غلتک، شفت، پیچ و مهره، پین و بسیاری قطعات دیگر در توربین ها، خودروها، موتورها و دیگر صنایع می شود از این محصول بهره برداری کرد. عنصر مولیبدن سبب مقاومت دمایی در آن می شود.
عملیات حرارتی فولاد ۱٫۷۲۲۵
قابلیت اجرای انواع مختلف عملیات حرارتی بر روی فولاد ۱٫۷۲۲۵ یکی از ویژگیهای بسیار مهم آن می باشد. میتوان از انواع روشهای پوششدهی، سخت کاری حجمی، سمانتاسیون، نیتراسیون و القایی بر روی این محصول استفاده کرد. دمای سخت کاری فولاد mo40 در صورت کوئنچ شدن در آب ۸۲۰ الی ۸۵۰ درجه و در صورت کوئنچ در روغن این دما ۱۰ درجه بیشتر می شود.
آنیل فولاد ۱٫۷۲۲۵ شامل نگهداری آن در محدوده دمای ۷۰۰ درجه به مدت ۲ ساعت، سردکردن آرام در کوره تا ۴۰۰ درجه، سپس سردکردن در هوا مس شود. میزان سختی پس از آنیل ۲۵۰ برینل است.
آلومینیوم
آلومینیوم یک فلز نرم، دارای چگالی تقریباً ۲۷۷۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد. این فلز قابل بازیافت است و با محیط زیست هم سازگاری دارد. در صنعت پس از فولاد آلومینیوم پرکاربردترین فلز است.
ریختهگری و سختکاری در فولاد ۱٫۷۲۲۵
ریختهگری فولاد ۱٫۷۲۲۵ نیاز به تخصص و دقت دارد. ریختهگری معمولاً در کارخانههای پیشرفته صورت می گیرد. آبکاری فولاد برای افزایش مقاومت به خوردگی و بهبود ظاهر سطحی انجام میشود. این فرآیند در مواردی که به افزایش عمر مفید قطعات نیاز است، اهمیت ویژه و بالایی دارد.
سختکاری از چندین مرحله تشکیل شده است:
- آستنیته کردن
اولین مرحله آستینه کردن است که در آن قطعات در ۶۰۰ درجه در مدت زمان ۶۰ دقیقه و در دمای ۸۸۰ تا۸۵۰ درجه در مدت ۱۵ تا ۴۵ دقیقه آستنیته میشوند. برای کوئنچ کردن در روغن، از دمای پایین آستنیته و برای کوئنچ در حمام نمک، از دمای بالای آستنیته استفاده می شود.
- کوئنچ کردن
شکلهای پیچیده با مقاطع متغیر در نمک ۱۴۰، شکلهای ساده در روغن انجام می شود. سختی پس از این عملیات ۵۳ در مقیاس راکول می باشد.
- تمپر کردن
نگهداری در دمای ۱۲۰ درجه و سردشدن در هوا انجام می شود. زمان نگهداری، تابع روش کوئنچ می باشد.